donderdag 15 april 2021

Dierbare Herinnering

 


Soms gebeuren er onverwachte dingen in het leven en is de dankbaarheid groot als we van een boom met een speciale betekenis iets moois kunnen maken. 

Voor de een is een boom maar gewoon een boom, maar diezelfde boom kan voor een ander juist een hele speciale betekenis hebben. Misschien is het de boom waar je fijne jeugdherinneringen aan hebt, de boom waar je altijd in klom of je eerste kus onder hebt gehad. Misschien is de boom met een speciale gelegenheid geplant of  brengt hij je op andere manier een fijne herinnering. Wat je herinnering ook is, het kan flink zeer doen als de boom op een gegeven moment moet worden gekapt.

Onverwachts kregen wij een aantal weken geleden het bericht dat de boom die de opa van mijn man, zo'n 78 jaar geleden geplant heeft, gekapt was en dat hij een schijf van deze boom kon kopen. Natuurlijk was het voor mijn man heel leuk om dit hout te kopen, maar voor zijn vader had dit een nog grotere emotionele waarde. Hij kon zich de boom nog goed herinneren. 

78 jaar lang groeien levert een behoorlijke dikke stam op, de schijf paste nog nét plat in de aanhanger. 

Hout werkt, zodra zo'n schijf begint te drogen komt er veel spanning op de kern van de schijf te staan waardoor hij negen van de tien keer scheurt. Ook onze schijf scheurde behoorlijk in en verdeelde de schijf eigenlijk in twee stukken, wat ons deed besluiten er twee schalen uit te halen. De grootste schaal heeft maar liefst een diameter van 68 cm en mag wel de naam XXL schaal dragen! De kleine schaal is wat bescheidener van formaat. 


Beide schalen hebben we cadeau gedaan aan de vader van mijn man, die ze met ontroering in ontvangst heeft genomen. Wat is het dan toch mooi dat je een stukje herinnering en geschiedenis een tastbare vorm kan geven. 

 
*******************************************************************************

Wij werken ook in opdracht, mocht je van een dierbare boom graag een tastbare herinnering overhouden neem dan gerust per mail contact met ons op. 
Uiteraard kunnen wij naast schalen ook andere dingen draaien, zolang de vorm rond is, is het mogelijk. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld kandelaars, potten, schaaltjes met een deksel, urnen, vazen, etc. 

Om het scheuren van het hout zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat de kern er uit is.
Op de foto hieronder wordt aangegeven hoe een stronk het beste gezaagd kan worden. Het gele tussenstuk is de kern, deze zagen wij er tussenuit zodat de kern, waar de meeste spanning in zit, verdwijnt en het hout minder snel zal scheuren. Wat overblijft zijn de twee groene delen, die - als je de foto kantelt - al beide een vorm van bijv. een schaal bevatten. De lengte van de stam moet minimaal de diameter van de stam zijn. Bijvoorbeeld: Heeft de stam van je boom een diameter van 60 cm doorsnee, dan moet het stuk stam dat je afzaagt ook minimaal 60 cm lang zijn. 
Een schaal draaien vanuit een dikke schijf hout is ook mogelijk, maar levert veel meer risico op scheuren op. Dit kan evt. voorkomen worden door de kern er uit te boren en deze op te vullen met een ander stuk hout. 

Meer informatie over een opdracht plaatsen vind u HIER


Geen opmerkingen:

Een reactie posten